Workshop     |   home
Slinger   |   Gehaakt stoeltje van Bep Bos   |   Strikkenhulpje
Gehaakt stoeltje van Bep Bos

Rieten stoeltje.
Benodigdheden: stevig karton, haakgaren no. 70 met bijpassende haaknaald, prikpen, prikmat, textielversteviger (Jonco).
Na het knippen van de zitting, prik je hier gaatjes in (zie tekening). Haak vervolgens een vaste in een gaatje, een losse en dan weer een vaste in het volgende gaatje, 1 losse, 1 vaste in het volgende enz. Op de hoeken 2 tot 3 maal in het zelfde gaat, steeds met 1 losse ertussen,
2e toer: om iedere losse 2 stokjes (voor het eerste stokje haak je 3 lossen), sluit de toer met een halve vaste in de 3 losse (het zogenaamde eerste stokje),
3e toer: 2 stokjes, maar dan tussen het 2e en 3e stokje van de vorige toer, 2 onderliggende stokjes overslaan en weer 2 stokjes (dus tussen de 4e en 5e van de onderliggende toer). Je krijgt dan een verspringend effect.
Zo haak je door tot de gewenste hoogte.
De onderkant is nu klaar.
Nu begin je aan de bovenkant.
Haak een vaste door het lusje van de opzetrand op te pakken (de vaste van de opzetrand dus), 2 lossen, een vaste weer in de vaste van de opzetrand enz.
2e Toer: steeds 2 stokjes om het lossenboogje, precies hetzelfde als hoe je de onderkant gehaakt hebt.
Wil je het stoeltje wat wijder uit laten lopen aan de bovenkant, dan haak je af en toe 4 stokjes ipv 2 stokjes, wel aan beide zijden hetzelfde uiteraard. Natuurlijk haak je dan in de volgende toer ook weer tussen de 4 stokjes 2 stokjes.
Wil je de voorkanten niet al te hoog hebben, dan begin en eindig je met halve stokjes, je kunt ook aan het begin en eind steeds een stokjesbundeltje minder haken, zodat je een ander modelletje krijgt. Gewoon zelf lekker knoeien.
Heb je de gewenste hoogte en het gewenste model bereikt....dan haak je een picootje (kan ook ipv naar links, naar rechts gehaakt worden, waardoor de afwerkrand wat steviger in model blijft.
Dan draadjes afhechten insmeren met textielverharder (deppen met een stukje spons, laten drogen en tijdens het drogen in model trekken. Heel voorzichtig, want nat karton scheurt heel gauw en dan heb je alles voor niks gedaan. Eventueel een tweede verhardingslaag aanbrengen en dan verven, beitsen, vernissen.....gewoon wat je leuk vindt.
Nou maar hopen, dat jullie het snappen!
Voor het 1:24 stoeltje heb ik eerst 3 lossen, een vaste enz. gehaakt, de 2e toer 2 3 dubbele stokjes met 2 lossen ertussen om het lossenboogje gehaakt, de volgende toer steeds 3 lossen, een vaste tussen de bundeltjes van 2 3dubbele stokjes. De 3e toer als de eerste, de 4e als de 2e. Ook hier moet je meerdere stokjes in het boogje gaan haken als je een wijder model wenst.
Aan de voorkanten ipv 3 dubbele stokjes beginnen met 2 halve stokjes, de volgende 2 normale stokjes, de volgende 2 dubbele en de volgende dus weer 3 dubbel....links en rechts hetzelfde weer.